MORT RAIMON PANIKKAR, PENSADOR I FILÒSOF CATALÀ

Aquest mes d'agost ens ofereix la dissortada mort d'un dels pensadors i filòsofs més destacats d'aquest país: Raimon Panikkar, produïda aquest passat dijous dia 26 a l'edat de 91 anys. La seva obra s'ha reflectit amb una extensa producció literària en més de 80 llibres, traduïts a diferents idiomes. Destaquen també, els centenars d'articles periodístics. Pensador, escriptor prolífic, sacerdot catòlic, filòsof o professor, va dedicar gran part de la seva llarga vida a lluitar per la pau. 

Nascut a Barcelona l'any 1918, Pannikar era fill d'un industrial indi establert a la capital catalana i una barcelonina amant de les arts. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Alemanya, on va continuar els estudis a la Universitat de Bonn. En el seu retorn a l'estat espanyol, es va adherir a l'Opus Dei. L'any 1946 va ser ordenat sacerdot a Roma. El 1055 va realitzar el seu primer viatge a l'Índia i va començar la difusió de doctrines espiritualistes. Durant 25 anys, l'Índia i els Estats Units van ser destins de la seva trajectòria com educador, on va exercir de professor d'estudis religiosos i de cultura índia a les universitats de Harvard, de Califònica o Benarés. Panikkar estava doctorat en Ciències Químiques i també de Filosofía. Des de l'any 1991 estava instal.lat a Tavertet, on va crear la Fundació Vivàrium pel diàleg intercultural. l'any 1999 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, el 2004 la Casa Àsia va fer-li lliurament del premi en l'àmbit de cultura i el passat 2009 va rebre la Medalla d'Or de Barcelona al mèrit cultural.

El President de la Generalitat, José Montilla, ha expressat amb motiu del traspàs de reconegut pensador i filòsof català, que Catalunya ha perdut un dels pensadors "més importants i sòlids del nostres país". Afegeix també que "Panikkar exercia un mestratge intel.lectual i irradiava una espiritualitat que avui la nostra societat necessita".

La capella ardent de Raimon Panikkar va ser oberta al públic el divendres dia 27 a la seu de la fundació Vivàrium a Tavertet, on residia Panikkar.  Dissabte 28 s'ha celebrat  un acte íntim en record del difunt i està previst que divendres dia 3 de setembre es faci una cerimònia pública al Monestir de Montserrat. 

Info: 3cat24.cat / Viquipèdia: Ramon Panikkar / Video: vilaweb
Article 265
Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

Comentaris

  1. Hola, tinc un dubte,
    ¿teniu alguna manera de fer-se seguidor del blog mitjançant el gadjet de seguidor.? Us vui seguir de blog a blog,no amb entrades atom.
    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Gràcies per seguir-nos, Princesa Amidala. Avui mateix hem incorporat el gadjet per rebre les actualitzacions del bloc del "Vols llegir?". Salutacions i fins aviat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada