LA CRISI PASSA FACTURA AL MÓN DEL LLIBREACTUALITAT

El món editorial, el del llibre, no s'escapa tampoc de la que es pot anomenar "la bèstia ferotge" d'aquest primer tram del segle XXI. La crisi passa factura al sector editorial. Els números presenten la seva realitat més crua. El balanç del sector serveix per recordar que durant els últims set mesos, les vendes han caigut fins a un 15% per sota del 2009. Només un de cada quatre llibres que es compren a Catalunya és en català i que, si bé el passat any ha estat el de menys impacte del best-seller, és confirma la concentració del sector com una tendència evident. El gran triomfador ha estat el llibre de butxaca. El d'edició econòmica.

El nou president del Gremi d'Editors de Catalunya, Xavier Mallafré, en declaracions fetes als mitjans de comunicació, arrel de la seva estrena en aquest nou càrrec, no ha volgut fer sonar el toc d'alarma. Però un cop repassats els comptes del 2010, ha recordat que el percentatge negatiu, que ronda el 10 %, ha estat menys significatiu del que s'esperava. Principalment perquè de gener a maig del 2010, les vendes de llibres no van anar per sota del 10%, però a partir de Sant Jordi van començar a baixar fins el 15%. També ha afirmat que el gènere del best-seller, ha estat de menys impacte, i que el llibre d'autor local tant en català com en castellà, han ajudat a mantenir el negoci. 

Pel que fa les xifres: el sector editorial espanyol ha passat de facturar 2.900 milions l'any 2004 a una mica més de 3.100 el 2009. L'any 2010, un 26.5% dels llibres venuts era en català, un 66.8% en castellà i el 6.7% en altres llengües. De tota manera els títols editats en català ha seguit una progressió a l'alça, respecte al 2009. Entorn d'un 0.6%.

Font: Diara ARA
Article 360 - J.M. Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

Comentaris