CARME MARTÍ PRESENTA "UN CEL DE PLOM" A IGUALADA

PER PRIMERA VEGADA, LA VIDA DE NEUS CATALÀ FETA NOVEL.LA
ACTUALITAT / VLLG? / IGUALADA

Dimarts 29 de maig, l’autora d'UN CEL DE PLOM, Carme Martí va ser present a Igualada per la presentació del seu llibre, basad en l'experiència personal de Neus Català, la darrera supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, explicada per ella mateixa i reviscuda a través d’una ambiciosa novel·la de memòries magistralment construïda. 


L'acte va tenir lloc a la Biblioteca Central d'Igualada, presentat per la filòloga, historiadora i docent igualadina, Carmel.la Planell. 

L'ARGUMENT
Neus Català, filla de pagesos d’un petit poble del Priorat, era una jove inquieta de vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Amb aquest llibre reviu la joventut interrompuda per la guerra i la ràpida presa de consciència social. Barcelona, Premià de Mar i, finalment, la retirada a peu per la frontera fins arribar al sud de França. La resistència, els maquis i el primer gran amor. Passió i rebel·lió, fins al dia que els SS truquen a la porta. Presó. Un llarg viatge de tren fins Ravensbruck, Hollschein ... i el començament de l’infern. És la història viva d’un segle i d’una lluita constant.

LA PROTAGONISTA 
Neus Català (Els Guiamets, 1915) va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes. En ser alliberades es van prometre no oblidar. Als noranta-sis anys es manté fidel a la seva lluita per la memòria.

L'AUTORA
Carme Martí (Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana. Ha publicat Història d’una cuinera. Memòries de Maria Badia (2008) i Cròniques rurals (2011), amb Jordi Llavina i Albert Carreras. Forma part de l’equip del Museu de Vida Rural.

Article/post 672 - Josep Maria Solé - Vols llegir? - Ràdio Nova
                                       

Comentaris