LLEGIM PER FESTES?


Setmanalment des de fa dues temporades, la llibretera Isabel Casas de la Llibreria Llegim...? d’Igualada, col.labora amb el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’. Des del punt de venda ofereix als oients radiofònics i internautes propostes de lectura que en moltes ocasions no són estrictament llibres cent per cent comercials.  Destriant entre la amplia oferta de llibres, el seu bon olfacte literari, ens descobreix títols que potser no tenen una gran difusió però que sens dubte destaquen pel seu gran valor de lectura.

En el darrer programa de l’any 2012, però no de la temporada actual, Isabel Casas ens ha presentat tot fent una passejada virtual per la llibreria, un seguit de recomanacions adreçades principalment per aquestes festes de Nadal, Cap d’any i Reis. D’aquesta intervenció radiofònica us oferim la tria de llibres presentada.

Un article per llegir i també per escoltar: 

Una passejada que comença amb el més nou del periodista i escriptor Martí Gironell, titulat: ‘l’Últim Abat’ (Columna). Ambientada al monestir de Sant Benet de Bages, ens ofereix la narració sobre la història sobre el darrer responsable del monestir,  l’Abat Pere Frigola. Un llibre plegat de morts violentes, secrets i resistència cap al rei de castellà, entra d’altres. Un llibre que està obtenint una molt bona acceptació per part del públic lector i també de la crítica. Fet que ja ha provocat que l’editorial estigui preparant una segona edició.

Isabel Casas també comenta que s’ha de tenir en compte el darrer Premi Prudenci Bertrana, representat per la primera novel.la de la periodista Patricia Gabancho, titulada ‘La neta d’Adam’ (Columna). una mena d’autobiografia on l’autora fa la narració a partir de quan la seva mare va morir i va haver de buidar el pis. A partir d’aquest fet, comença a descobrir un secret familiar que es converteix en l’eix central d’aquesta obra.

Una història adreçada per a tots aquells lectors que els hi agrada els llibres gruixuts, densos. Es tracta de la molt esperada nova novel.la de l’escriptora Sarah Lark, editat alhora en català i castellà. ‘El crit de la terra’ (Ediciones B), un títol que prové d’una cançó original dels maoris. Una història ambientada a Nova Zelanda.

Pels que els hi agrada la lectura d’actualitat, Isabel Casas proposa el darrer llibre publicat per l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro, que sota el títol de ‘Llibre d’actes. 1998-1999’ (Editorial Base), un dietari del tombant de segle amb el tractament de diferents temes polítics i culturals, sota la visió atenta d’en Villatoro que ha desenvolupat la seva carrera professional des de diversos àmbits: periodístics, culturals i polítics.

Una proposta de lectura particular per regalar o relegar-se, i si a més és vol atrevir a tocar el món de les finances, hi ha el llibre de l’expert en economia Josef Ajram, tot un personatge que corre per les muntanyes i té una imatge molt peculiar, ple de tatuatges i pírcings. ‘No sé on és el límit, però sé on no és’ (Columna), una perspectiva personal sobre el món de les finances, les inversions, els bancs i més.

La llibretera i col·laboradora del ‘Vols llegir?’ també inclou en aquesta relació de llibres, i que pot ser un regal més delicat i que dona peu a pensar, el nou llibre d’Elsa Punset i que representa el seu debut en el món del contes. Una faula adreçada a un lector adult, acompanyat d’unes bones  d’il·lustracions,  titulat ‘El león jardinero’ (Destino) publicat només en castellà.

Un de cuina, ‘El llibre del recuit’ de Jordi Bonet-Coll (Edicions Sidillà) adreçat a totes aquelles persones que els hi agrada el mató, formatges frescos i altres delicadeses culinàries. Un volum molt ben presentat, tant en format com per les il·lustracions que ofereix.

Isabel Casas també inclou el llibre d’Assumpta Montellà, ‘El silenci dels telers’ (Ara Llibres), que va ser presentat a Igualada a primers de desembre d’aquest 2012. Un llibre que recull un seguit d’entrevistes amb dones que van viure molt de prop la vida ambientada en les colònies tèxtils. Vivències molt emotives que és concentren en aquest llibre de lectura molt recomanable.

En la línia de la memòria històrica destaca el llibre titulat ‘Els setze jutges. Crònica tendra i irònica d’un país’ (Viena Edicions). A través dels setze jutges i les seves històries, ens ofereix un recorregut per la història d’aquest país dels últims anys.

També cal tenir en compte també els Planeta d’enguany. El guanyador, Lorenzo Silva amb ‘La marca del meridiano’, i el finalista amb un argument ben diferent tractat per la periodista Mara Torres, titulat ‘La vida imaginaria’. Una història que planteja el tornar a començar la vida a partir d’un trencament.

I finalment una traducció, presentada per l’editorial Viena recuperant un clàssic de la literatura anglesa sobre la vida escolar que ha emocionat a milers de lectors durant dècades: ‘Passiu-bé senyor Chips’, obra original de James Hilton, amb una excel·lent  traducció a càrrec de Miquel Desclot. El senyor Chips era un mestre anglès que de ben jove va començar a exercir de docent, i aquesta és la narració, que passa per les seves primeres experiències com a mestre on s’ha d’enfrontar amb els primers alumnes de tot tipus i problemàtiques, i com aquests amb el pas de temps estableixen una relació d’amistat amb el seu mestre, un cop finalitzada la seva tasca com a ensenyant.

Preneu-ne bona nota perquè aquestes són bones propostes de lectura. Bones també per ser regalades.

Article/post 781 - J.M. Solé - Vols llegir? - Ràdio NovaComentaris