MOR GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ.

VLLG? / OBITUARI
-actualització 20.04.2014-
L'escriptor colombià i premi Nobel de Literatura l'any 1982, Gabriel García Márquez, ha mort dijous 17 d'abril a les nou del vespre (hora espanyola),  a la seva casa del  D. F. de Mèxic, víctima del càncer, una malaltia contra la qual havia lluitat en diferents etapes, des del 1999. L'escriptor a més patia des de feia diversos anys d'Alzheimer, encara que no es va fer públic, i ja li era molt difícil reconèixer els seus més pròxims. La família va decidir incinerar les restes en una cerimònia íntima.  
García Márquez, creador d'un món màgic exemplificat en el Macondo de "Cien años de soledad" -la versió literària de la seva Aracataca natal- va saltar a la fama mundial amb la novel·la que explica les peripècies de la família Buendía, però entre les seves obres hi ha tant novel·les com contes, guions i articles periodístics. Entre els seus títols més destacats hi ha "El amor en los tiempos del cólera", que ell deia que li agradava més que no pas "Cien años de soledad", "El coronel no tiene quien le escriba" o el polèmic reportatge "Relato de un náufrago".
Conegut familiarment com a "Gabo", l'any 1982 va rebre el premi Nobel de Literatura per haver sabut combinar en la seva narrativa com "allò fantàstic i allò real" formant "un món de rica imaginació, reflectint la vida i els conflictes d'un continent".
Al llarg de la seva vida va tenir una estreta relació amb la ciutat de Barcelona i, de fet, la seva agent literària era la catalana Carmen Balcells.

OBRA INÈDITA
Gabriel García Márquez deixa entre el seu llegat literari, una obra inèdita, que no va publicar en vida en mantenir dubtes sobre el seu final i sobrevenir-li després la malaltia. 'En agosto nos vemos' -aquest era el títol inicialment- és publicarà de manera pòstuma. Així ho ha confirmat el seu editor, Claudio López de Lamadrid. El diari La Vanguardia ha publicat en exclusiva en la seva edició del diumenge 20 d'abril el primer capítol. 

Es tracte de la història d'una dona de 53 anys, María Magdalena, que cada 16 d'agost viatja en transbordador a una illa caribenya on està enterrada la seva mare. Fa vint-i-tres anys que està feliçment casada, però, un dia, a l'hotel, aborda a un home i acaben a l'habitació. És la primera infidelitat de la seva vida i, en anar-se'n, l'home li deixa un bitllet a la tauleta de nit. La novel.la és compon de cinc capítols on la protagonista, viu en continuo suspens esperant que el 16 d'agost li passi alguna cosa. Per ara només es coneix aquest primer capítol que el propi García Márquez va llegir en públic l'any 1999. 

PER SANT JORDI, REEDICIÓ DE SIS DE LES SEVES GRANS OBRES
L'editorial Penguin Random House Mondadori ha fet l'anunci que amb motiu de la mort de l'escriptor García Márquez, posarà a la venda en una nova edició per la Diada de Sant Jordi de sis de les seves grans obres: 'Cien años de soledad', 'Crónica de una muerte anunciada', 'El amor en los tiempos de cólera', 'Relato de un náufrago', 'Memorias de mis putas tristes' i 'Vivir para contarlo'. Aquestes noves edicions estaven previstes reeditar-les el proper mes de maig, però motivat pel obituari esdeveniment, ha cregut convenient fer un esforç editorial per tenir preparat per posar a la venda en la data tant assenyalada del 23 d'abril. Les sis obres disposaran d'unes noves portades dissenyades per Alejandro Magallanes. 
Article/post 1045 - Vols llegir? - Ràdio Nova

Comentaris