SANT JORDI 2014: L'ANOIA ES PREPARA PER VIURE LA DIADA DEL LLIBRE I LA ROSA

VLLG? / ACTUALITAT
L’Anoia es prepara per viure Sant Jordi i els carrers de la comarca s’ompliran aquest dimecres dia 23 d'abril amb parades de llibres i roses, així com amb activitats culturals ben diverses. Repassem com viuran Sant Jordi alguns municipis anoiencs: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Masquefa i Calaf. 

IGUALADA
És convertirà en la ciutat dels llibres
La celebració de la Diada de Sant Jordi a Igualada comptarà amb un total de setanta-cinc parades. D’aquestes, vuit corresponen a floristeries, dotze a llibreries i cinquanta-cinc a diferents mitjans de comunicació i entitats socials, culturals, juvenils o polítiques de la ciutat, que també s’involucraran, com és habitual, en la festivitat. 

Les escoles han rebut també permís per instal·lar una parada a les portes de cada centre. La principal novetat del Sant Jordi igualadí és que a Cal Font s’hi podran trobar floristes i llibreters i a la Rambla la resta d’entitats, el que estén la influència de la festa a tot el centre de la ciutat. Caldrà tenir en compte les restriccions de trànsit que implicarà l’organització de la jornada, que bàsicament comportarà el tancament de la Rambla Sant Isidre entre les 7 i les 23h.

La Biblioteca viurà intensament Sant Jordi
L’Ajuntament d’Igualada, l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i la Biblioteca Central han programat també un seguit d’actes per commemorar aquest dia amb els llibres com a grans protagonistes.


Dels actes, que s’emmarquen en el programa 3L Llengua, Literatura i Lectura, destaquen les dues exposicions que s’inauguraran el mateix 23 d’abril. D’una banda, i coincidint amb el quinzè aniversari d’aquest equipament, es podrà visitar 15 lectors recomanen, un recull de recomanacions de lectura que fan quinze igualadins de diversos àmbits com Anna Vila, Arian Morera, Antoni Dalmau, Lloll Beltran, Enric Verdaguer, el Pare Mateu, Jordi Savall, Ramon Enrich o Laura Orgué, entre altres. I, paral·lelament, Contes infantils de la guerra, que repassarà la producció editorial infantil duta a terme durant la Guerra Civil espanyola, posant l’accent en el bàndol republicà. Partint de la col·lecció privada de Freixes-Garriga, es mostra com els contes infantils van passar a formar part de l’engranatge propagandístic del moment, i com es van convertir en una arma singular per ensenyar als infants el món dual de bons i dolents que s’estava enfrontant al camp de batalla.


Els més petits també podran gaudir amb una Hora del Conte especial amb Marta, la fada màgica... una mica desendreçada, un conte il·lustrat per Raquel Riba Rossy i editat per Tum Books. Després de la sessió també podran participar en un taller per fer una vareta màgica. Aquesta activitat va adreçada als infants de més de 4 anys i les places per al taller són limitades; cal inscriure’s prèviament a la sala infantil de la Biblioteca.

Finalment, i com és habitual per Sant Jordi, també es faran visites guiades a la Biblioteca per descobrir els seus racons més insòlits i aquells espais que no estan oberts al públic, com l’àrea de reserva on es conserven els llibres més antics. Tindran lloc a les 11 i a les 17h i no cal inscriure’s prèviament.

Signatures d’autors locals a les diverses parades ubicades a la Plaça de Cal Font d'Igualada:

'Llegim?, LLibreria'
  • De 12 a 1 Mª Angels Gual, signarà el seu llibre "Contes de traginers".
  • A les 6 de la tarda tindrem en Jordi Camins "Los 100 últimos glaciares del sur de Europa"
  • També a les 6 de la tarda, vindran, les quatre les autores de "Dents de Lleó".
  • A les 7 Maria Enrich signarà el seu darrer llibre "Mitjons Llargs"
  • A les 8 Jordi Rica signarà el seu poemari "A voltes el cap em roda feliçment"
'Llibreria Aqualata'
  • 17:00 a 18:00 Bev Allan signarà de "Lucius Minicius rides again" i Maria Angels Gual signarà de "Contes de traginers"
  • 18:00 a 19:00 Bernat Roca, Francesc Vilaprinyó i David Canto  signaran "Filosofia de Hielo y Fuego"
  • 19:00 a 20:00 Jordi Rica signarà "A voltes el cap em roda feliçment"La Fundación Vicente Ferrer celebra Sant Jordi a Igualada amb roses que promouen la igualtat de les dones amb discapacita
La Fundación Vicente Ferrer (FVF) surt al carrer aquest 23 d’abril amb roses i llibres solidaris a 22 municipis catalans, entre ells Igualada. Enguany amb novetats com ara les roses d’organdí o el llibre “Vicente Ferrer: Rumbo a las estrellas con dificultades” de l’escriptor Manuel Rivas. També  es vendran fermalls, bolígrafs, punts de llibre i altres títols com “La Revolución Silenciosa” d’Alberto Oliveras, “La trobada amb la realitat” de Vicente Ferrer i  Pacto de Amor” escrit per l’Anna Ferrer.

És una oportunitat per a destacar el valuós treball que 72 dones dàlits amb discapacitat duen a terme als tallers de Comerç Just de la Fundació. Les roses que aquestes dones  han elaborat han viatjat 8.000 kilòmetres des de l’Índia fins a Catalunya, amb la finalitat de generar ingressos que contribueixin al seu apoderament econòmic i a combatre la triple discriminació a què són sotmeses, per casta, per tenir una discapacitat i per ser dones. Per això, regalar una rosa és regalar igualtat.

VILANOVA DEL CAMÍ
La diada de Sant Jordi bategarà a la plaça del Mercat
La plaça del Mercat de Vilanova del Camí tornarà a ser el punt de trobada per a la població en la diada de Sant Jordi. Les entitats vilanovines i les llibreries la Pau i +Kllibres tornaran a oferir llibres i roses al carrer per participar d’aquesta festa cultural i lúdica. A més des del Servei de Cultura han preparat diferents actes per celebrar la diada.
Els més petits seran, un any més, els primers a donar ambient a la plaça al matí tot gaudint de la proposta de teatre familiar que interpretarà la companyia “La Tal” amb l’espectacle Tubs...? L’obra proposa amb un to humorístic un diàleg divertit entre els homes i les màquines. Dos personatges, Madaleno i Melindro, explotaran el seu costat més innocent i tendre per presentar un experiment al públic infantil, que haurà de fer front als imprevistos... 
A la tarda, la biblioteca ens anima a participar en el racó de lectura, tot compartint textos en veu alta de fragments de llibres, amb motiu dels 10 anys del Club de lectura; tot plegat sota la moderació de la filòloga Montserrat Farrés. Serà a dos quarts de sis de la tarda.
A partir de les cinc de la tarda, també hi haurà un concurs de dibuixos de Sant Jordi adreçat als infants de fins a 12 anys; una ballada de sardanes amb l’Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí; l’actuació de l’Esbart Dansaire de Vilanova del Camí; un berenar per als més petits, gentilesa de Cal Rubio i Repher, i el lliurament del II Concurs de “piulades” de Ràdio Nova.

Càritas Vilanova regalarà llibres a canvi d’aliments
Per la diada de Sant Jordi, Càritas Vilanova del Camí ha preparat una iniciativa per recollir aliments. Aquesta vegada a canvi de les col·laboracions ciutadanes regalaran llibres. El dia 23, al matí, col·locaran una paradeta a la plaça del Mercat i obsequiaran amb un llibre totes aquelles persones que s’acostin a portar aliments per al banc que gestiona aquesta entitat. Demanen especialment l’aportació d’articles d’alimentació i higiene infantil, així com llet, oli i conserves.

SANTA MARGARIDA DE MONTBUI
La lectura al carrer serà protagonista de Sant Jordi
Montbui celebrarà la diada de Sant Jordi, per segon any consecutiu, fent un cant a la lectura, especialment entre els més joves. Es durà a terme l’activitat “Llegim al carrer”, en la qual hi participarà bona part de la comunitat educativa del municipi. Així, entre les 9 del matí i la una de la tarda es realitzaran diferents lectures de poemes i textos literaris, a càrrec dels alumnes dels diferents centres educatius del municipi.

L’acte és organitzat per l’Àrea d’Infància de l’Ajuntament de Montbui, amb la col·laboració de les escoles García Lorca, Antoni Gaudí, l’Institut Montbui i també les les Llars d’Infants Municipals de Montbui: Santa Anna, L’Estel i Montxic.

Roses i llibres solidaris, al Boulevard
Un any més, amb l’arribada de Sant Jordi, les paradetes de venda de roses seran protagonistes al nucli urbà montbuienc. També hi haurà els clàssics llocs de venda de llibres en un dia tan especial. Enguany una de les novetats serà que la Biblioteca montbuienca, coindicint amb la diada de Sant Jordi, serà enguany un punt de “Recicla Cultura”. La Biblioteca col·laborarà així amb l’entitat Fundació Servei Solidari, un projecte que promou donar llibres per tal que altres persones el puguin adquirir. Per prendre-hi part només cal aportar un o dos llibres reciclats que es tinguin a casa. Els llibres han d’estar en bon estat, no poden ser llibres de text ni enciclopèdies i cal que es facin arribar a la Biblioteca abans del dia 12 d’abril. Des de la Biblioteca els posaran a la venda el dia de Sant Jordi pel preu d’un euro, des d’una paradeta ubicada tot just a tocar de l’Ajuntament, en ple Boulevard. Els diners recaptats es destinen íntegrament a finançar els cursos d’alfabetització i llengua que la Fundació Servei Solidari imparteix des de fa 10 anys a prop de 2.000 alumnes.


Lliurament dels premis del 5è Concurs de Contes Castell de La Tossa
I per Sant Jordi a Montbui també és costum el lliurament de premis del Concurs de Contes “Castell de La Tossa”, el qual arriba a la seva cinquena edició. L’acte es durà a terme també el dia de Sant Jordi, a dos quarts de sis de la tarda, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Montbui.


MASQUEFA
Estrena del Parc de la Caputxeta i portes obertes a la ràdio
Masquefa ja ho té tot a punt per a celebrar, el 23 d’abril, una diada de Sant Jordi especial. I és que la festivitat del patró de Catalunya coincidirà, aquest any, amb dues activitats extraordinàries. D’una banda, amb l’estrena, al jardí del CTC, d’un nou parc infantil inspirat en els dibuixos de la Caputxeta Vermella de la ninotaire Pilarín Bayés. Aquesta nova zona lúdica infantil –feta per l’Ajuntament i finançada íntegrament per la Diputació de Barcelona- se suma al Parc del Patufet que el municipi ja va inaugurar al setembre. La inauguració del Parc de la Caputxeta Vermella tindrà lloc a les 5 de la tarda, i comptarà amb la lectura del conte, a càrrec de Ràdio Masquefa.

D’altra banda, també per Sant Jordi hi haurà portes obertes als nous estudis de la ràdio per tal que tothom qui vulgui pugui conèixer les instal·lacions. La nova seu de l’emissora municipal es troba a l’antiga Biblioteca, al carrer Crehueta, número 10. El nou local es podrà visitar a partir de 2/4 de 7 de la tarda.A més d’aquestes dues activitats, durant tot el dia també s’instal·laran al carrer Major, la plaça de l’Església i l’avinguda Catalunya les habituals parades de llibres, roses i manualitats relacionades amb la festivitat de Sant Jordi.

A més, Ràdio Masquefa sortirà al carrer amb la unitat mòbil per emetre en directe un especial del magazine ‘L’autobús’, de 10 del matí a 1 del migdia.La Biblioteca també se suma a la celebració de Sant Jordi. Ho fa amb l’exposició ‘Els dracs: història, llegenda i curiositats’, que es pot visitar durant tot aquest mes d’abril, així com també amb un contacontes sobre cançons populars, que es farà el dilluns 28 d’abril, a 2/4 de 6 de la tarda.

CALAF
Tercera edició del Dictat Català
Un any més, petits i grans tindran l’oportunitat de demostrar els seus coneixements de llengua catalana el proper 23 d’abril a Calaf. I és que per Sant Jordi se celebrarà la 3a edició del Dictat Català, una iniciativa que compta cada vegada amb una notable participació.

L’activitat se celebrarà a la cèntrica plaça dels Arbres, i començarà a les 17.30 h amb el dictat de la categoria infantil-juvenil (de 10 a 17 anys). A les 19.00 h serà el torn del dictat per als adults (a partir de 18 anys). A les 19.45 h, hi haurà una lectura de poemes de Joan Vinyoli a càrrec de calafins de diverses procedències.

La inscripció, que és gratuïta, es pot fer una estona abans de l’inici de cada dictat, a la mateixa plaça dels Arbres. Hi haurà premis per als guanyadors de cada categoria. En aquesta ocasió col·laboren en el Dictat català de Calaf la Diputació de Barcelona, La Cuina del Mercat, La Coppe, Cal Xandri, Papereria Anna i el Quiosc del Passeig.

Article/post 1048 - Vols llegir? - Ràdio Nova

Comentaris