ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -304- LLUIS LLACH

LES DONES DE LA PRINCIPAL de Lluis Llach
Lluís Llach torna a les llibreries amb la novel·la 'Les dones de la Principal' (Empúries, en català; Seix Barral, en castellà). Després de debutar amb èxit fa dos anys amb 'Memòria d'uns ulls pintats' el cantant retrata ara la nissaga de tres dones coratjoses marcades per un crim misteriós. Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa --àvia, mare i filla-- han regentat al llarg de quasi un segle la Principal, el casal més assenyalat d'un poblet a la comarca vinatera de l'Abadia. Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l'assassinat del capatàs el 18 de juliol del 1936. La investigació policial destaparà els secrets de la família.

Llach aprofita el rerefons històric de la novel·la per descriure amb tota vivesa les transformacions en el cultiu de la vinya a la zona, des de l'arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX fins a la instauració de la "nova cultura del vi" al segle XXI. L'acció de 'Les dones de la Principal' es concentra l'any 1940 a través de la investigació que porta un comissari de Rius (la capital de la zona) sobre un crim que es va cometre a la Principal l'estiu del 1936, just abans de l'inici de la Guerra Civil. Un home que havia estat el capatàs de la finca va aparèixer degollat, a dins d'un sac, al pedrís de l'entrada de la casa.
ARGUMENT
Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa són les tres dones que, al llarg de quasi un segle, han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l'Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla, han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi. 
Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l’assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder. L’Úrsula, la vella majordoma de la casa, i en Llorenç, el jove capatàs, seran molt més que simples testimonis d’aquell fet; amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la lluminosa i trepidant.
L'AUTOR
Lluís Llach (Girona, 1948) va tancar el 2007 quaranta anys d'una carrera artística que el va dur a actuar arreu del món i a assolir èxits discogràfics sense precedents en la cançó catalana. Va debutar com a novel·lista amb l'esplèndida 'Memòria d'uns ulls pintats'.

Font/enllaç: Editorial Empúries - Grup 62
Article/post 1113 - Vols llegir? - volsllegir.cat - Ràdio Nova

Comentaris