ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -323- FUMAR-SE EL FRANQUISME

FUMAR-SE EL FRANQUISME. LA CATALUNYA CALIQUENYO de Francesc Canosa
-Recomanat per Isabel Casas (Llegim? Llibreria/Igualada)-
Aquesta és una història sobre com es pot tirar endavant quan ho tens tot en contra. L'autor parla d'aquesta generació com el 'Supermans de la postguerra'. Són els pagesos de les contrades lleidatanes amb els seus superpodersr domèstics d'autosuficència. Aquesta pagesia va fer oli, pa, vi, albergínies, pomes, peres..., i caliquenyos. Lleida va ser la gran fàbrica de caliquenyos de Catalunya, i fins i tot Madrid se'n van fumar. De fet, els caliquenyos van salvar moltes vides. Aquesta novetat editorial és publicada per Ara Llibres dins de la col.lecció 'Sèrie H", disposa d'un total de 176 pàgines. 

L'ARGUMENT
Durant la postguerra, els pagesos del ponent català protagonitzen una història d'estraperlo, por i astúcia, en què els límits de la legalitat es traspassen en nom de la supervivència. El caliquenyo s'erigeix així en el símbol d'una època en què tot s'hi val per poder tirar endavant. Una realitat insospitada que havia quedat a l'ombra del relat oficial fins ara: el caliquenyo, el cigar que va mantenir amb vida el camp català i que es fumava a tot Catalunya. 

En Francesc Canosa, autor de 'Fumar-se el franquisme' convida als lectors a conèixer tots els detalls d'aquest relat històric apassionant de la mà d'una gran quantitat de protagonistes i testimonis, i a descobrir amb rigor allò que anomena 'la geografia del fum': el país que va decidir fumar-se la misèria del franquisme amb un caliquenyo d'esperança.

L'AUTOR
Francesc Canosa és explicador de coses. Periodista, guionista, escriptor, professor de comunicació. És articulista i cronista del diari ARA. Forma part de l’equip del programa de Catalunya Ràdio, Els Spin Doctors. Col·labora també a la Xarxa i Barcelona Televisió. Dóna classes a la Facultat de Comunicació Blanquerna. I bé, moltes coses més.

Des del 1995 ha treballat i col·laborat com a periodista, reporter i guionista en una vintena de mitjans de televisió, premsa i ràdio. Com que té clar d’on prové la seva energia, la destina a parlar, fer reportatges, documentals i llibres per fer surar la memòria invisible de Catalunya. 

Aquests són alguns dels títols que ha publicat: La Barcelona pecadora de Domènec de Bellmunt; Anectodologi de Francesc Pujols; República TV. La Catalunya de la primera televisió;L’imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del Plan Badajoz; Entre el sabre i la bomba. Memòries d’un país i d’un partit: Unió Democràtica de Catalunya (1931-1980); Capitans d’Indústria.

«Caliquenyo: cigar prim i dur de tirar. Cigar humà. Irregular. Rudimentari. Llargarut. Esguerrat. Tort. Humil. Senzill. Intens. Comprimit. Cargolat. Una perfecta imperfecció. És el cigar del poble. La gent vol fumar. El tabac és substitutiu de tot: de la misèria, la gana, les tristeses, els patiments, les angúnies, l’espera, l’amor, la mort... Cada cigar és un intent d’esgarrapar el que no tens. Cada caliquenyo és una capa per volar per sobre del vol gallinaci de la realitat.»

Font/enllaç: Ara Llibres
Article/post 1172 - Vols llegir? - volsllegir.cat - Ràdio Nova

Comentaris