MOR LA PERIODISTA I ESCRIPTORA MARGARITA RIVIÈRE. El SEU DARRER LLIBRE 'CLAVE K' S'HA CONVERTIT EN EL SEU TESTAMENT PERIODÍSTIC I LITERARI

 VLLG? / OBITUARI

La periodista Margarita Rivière ha mort aquest diumenge 29 de març d'una malaltia pulmonar. Tenia 70 anys i, a banda de periodista, també havia estat una prolífica assagista. Al llarg de la seva vida va escriure molts articles d'opinió, els últims a 'El País', i més d'una trentena de llibres. El darrer el va presentar recentment, es titulava 'Clave K' i parlava sobre el poder a Catalunya.

Entre altres càrrecs professionals, va ser cap de redacció de 'Dosier Mundo' fins a l'any 1974, cap de la secció de cultura al 'Diario de Barcelona' fins al 1978 i després va tenir el mateix càrrec a 'El Periódico de Catalunya' fins al 1988.

Rivière també va ser directora de l'agència Efe a Catalunya, càrrec que va ocupar quatre anys, fins al 1992, i des del qual va implantar el català al mitjà estatal. No obstant, la seva feina en l'àmbit de la comunicació va ser encara molt més extensa. Per exemple, va crear la revista 'Qué leer?', va escriure els guions per a les cerimònies d'obertura i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona i va dirigir col·leccions d'assaig com El Círculo Cuadrado, a Plaza y Janés.

Dels gèneres periodístics destaca la destresa amb què va saber apropar-se a l'entrevista. De fet, a 'Entrevistas' va agrupar algunes de les peces que va fer al llarg de la seva vida i que havia publicat a mitjans com 'El País', 'El Periódico' i 'La Vanguardia'. En l'obra s'hi apleguen les converses que al llarg dels anys va mantenir amb personatges com El Lute, Edgar Morin o Yoko Ono.

Rivière, que va dedicar a la qüestió de gènere molta atenció en diversos llibres i articles, va destacar per ser una de les primeres dones en ocupar càrrecs directius. Des que va començar a treballar, abans que arribés la democràcia i en plena Transició, era una de les poques dones que hi havia a les redaccions. 'Anticonceptivos y control de natalidad' o 'La aventura de envejecer' són dues de les obres que va dedicar a la qüestió de gènere.

EL SEU DARRER LLIBRE PUBLICAT 'CLAVE K'
Amb la mort de la periodista i escriptora Margarita Rivière, el seu darrer llibre publicat titulat 'Clave K' (Icaria Editorial, 2015) s'ha convertit en el seu testament periodístic i literari. novel·la escrita 15 anys enrere en què s'il·lustra la paràbola d'ascens i caiguda de K, 1 exbanquer que, després d'arrasar en unes eleccions autonòmiques i esdevenir cap del imaginari poble "Kaiko", assisteix impotent a la desintegració de la seva carrera quan un fiscal l'acusa d'espoliar el banc. 

Es tracta d'una sàtira sobre el poder, on convergeixen il·luminats polítics, cobdiciosos magnats i ambiciosos periodistes. Una novel·la en la qual encara qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència, el lector li resulta impossible no identificar el protagonista de la novel·la amb Jordi Pujol. Potser per això 'Clave K' va estar gairebé 15 anys guardada en un calaix sense trobar editor algun que s'atrevís a publicar aquesta obra que, coses de la vida, s'ha acabat convertint en el testament periodístic i literari de Rivière.

Font/enllaç: Icaria Editorial
Article/post 1195 - Vols llegir? - volsllegir.cat - Ràdio Nova

Comentaris