EBIBLIO NOU SERVEI DE PRÉSTEC DE LLIBRES ELECTRÒNICS A LES BIBLIOTEQUES CATALANES

VLLG? / ACTUALITAT
'eBiblio Catalunya' és el nou servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents. 

El servei l'ha promogut el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

El servei està disponible a l’adreça http://catalunya.ebiblio.cat. També s’hi pot accedir descarregant l’aplicació eBiblio Catalunya, disponible per a Android.

COM ÉS POT FER ÚS DEL PRÉSTEC
Si l'usuari ja disposa del carnet de qualsevol biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya pública, només cal clicar a "Iniciar sessió" i introduir el número de carnet d’usuari i la contrasenya o PIN.
Un cop validat, es pot navegar per la plataforma i veure els documents disponibles. Un cop localitzat el document que interessi, cal prémer el botó "Agafar en préstec", el préstec s'efectuarà automàticament i és disposarà de 21 dies per llegir-lo.
En el cas que el document que interessi s'hagi prestat a un altre usuari, és podrà reservar. Quan el document estigui disponible, l'usuari rebrà un missatge de correu electrònic amb un enllaç per activar o rebutjar el préstec. És disposarà d’un màxim de 48 hores per acceptar el préstec.
OPCIONS DE LECTURA
Hi ha diferents opcions de lectura:
Reproducció en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador de l'ordinador personal o del navegador d’altres dispositius (tauleta, telèfon intel·ligent). Cal iniciar la sessió i, des de la pestanya "Els meus llibres" de l’espai "El meu compte", clicar sobre el botó "Llegir" que apareix al costat de cada llibre.

A través de l'aplicació eBiblio Catalunya disponible per a IOS i Android, cada usuari es podrà baixar l’aplicació en cinc dispositius mòbils diferents.

Un cop sincronitzats els documents en préstec, es podran llegir sense necessitat de connexió a internet.

Mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics (e-readers) compatibles amb DRM d'Adobe. Per poder-los llegir es requereix instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID. Podràs descarregar-te els llibres, transferir-los o accedir-hi en sis dispositius diferents utilitzant el mateix compte d'Adobe ID.

NORMATIVA DE PRÉSTEC
Préstec
Es pot agafar en préstec un màxim de dos documents electrònics de manera simultània, independentment del nombre d’exemplars que cada usuari tingui en préstec en altres suports. 

Renovacions
És possible efectuar una renovació per cada document, sempre que no l'hagin reservat altres usuaris.

El termini de renovació és de 21 dies i s’ha de gestionar durant els tres darrers dies de venciment del préstec.

Devolucions
Una vegada acabat el préstec, el document deixarà de ser accessible des dels teus dispositius.

No podràs tornar a agafar en préstec el mateix document fins que hagin transcorregut 24 hores des de la devolució.

Hi ha l’opció de devolució ràpida. Amb aquesta opció, els usuaris podran tornar el document durant les dues hores següents a la realització del préstec (excepte en el cas del préstec mitjançant la descàrrega).

És possible retornar els préstecs abans de la data prevista, sempre que:
no s'hagi descarregat el fitxer Adobe DRM del llibre, mitjançant l’opció "Descàrrega en Adobe DRM".

no s'hagin efectuat més de tres devolucions anticipades en els últims 30 dies.

Reserves
Si el títol que t'interessa s'ha prestat a un altre usuari, podràs fer la reserva per llegir-lo quan estigui disponible, tenint en compte que:
se seguirà l’ordre de petició de les reserves.
cada usuari pot reservar un màxim de dos documents de manera simultània.

Per evitar esperes innecessàries, cada títol admetrà un màxim de tres reserves.

Quan el document estigui disponible i et correspongui per ordre de petició, rebràs un missatge de correu electrònic amb un enllaç per confirmar el préstec. És important que comprovis prèviament en l’apartat "El meu compte" de la teva biblioteca, que l'adreça de correu electrònic és correcta i coincideix amb la que fas servir actualment, ja que en cas contrari, no podràs accedir a la informació sobre les notificacions de reserva que hagis fet.

Disposaràs de 48 hores per a confirmar el préstec, transcorregut aquest temps, si no has confirmat el préstec, la reserva passarà automàticament al lector següent en espera. 

En el cas que, en el moment en que s'hauria d'activar la reserva, tinguis en préstec el nombre màxim de documents per usuari (dos documents), no rebràs el missatge d’avís i la reserva passarà automàticament al lector següent de la llista de reserves.

Si us plau, comprova la teva bústia de correu brossa i la configuració per filtrar-lo, ja que els avisos de reserva es podrien tractar de manera errònia com a correu brossa i, en conseqüència, podries perdre la reserva.

Article/post 1223 - Vols llegir? - volsllegir.cat - Ràdio Nova


Comentaris