MOR LA PRESTIGIOSA AGENT LITERÀRIA CARME BALCELLS ALS 85 ANYS

VLLG? / OBITUARI

Carmen Balcells, la prestigiosa agent literària que va ser l'artífex del boom llatinoamericà des de Barcelona, ha mort aquest dilluns 21 de setembre als 85 anys. Balcells era una de les figures més destacades del sector editorial espanyol. L'any 1959 inaugurava el seu propi projecte empresarial. Mesos després, Luis Goytisolo es convertia en el primer escriptor que representava. El 1962 ja havia convençut Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa. 

Actualment, l'agència Balcells representa uns 300 autors, entre els quals hi ha Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Ana María Matute, Rosa Regàs i Isabel Allende, i els llegats de Terenci Moix, Rafael Alberti, Julio Cortázar i Manuel Vázquez Montalbán. A la llista cal afegir-hi sis premis Nobel de literatura: a més de García Márquez i Vargas Llosa, representa Cela, Neruda i Miguel Ángel Asturias.

Filla major de quatre germans, va néixer en el si d'una família de petits propietaris rurals. Va estudiar al seu poble natal i el 1946 es va traslladar a Barcelona. Mercè al poeta de Cervera Jaume Ferran, el 1955 va conèixer els escriptors Joan Ferraté, Gabriel Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carles Barral, Luis Goytisolo i Josep Maria Castellet. Aleshores treballà per a l'agència literària ACER, que era propietat de Vintila Horia.

Quan Vintila Hòria marxà a París, fundà l'Agència Literària Carmen Balcells, que començà gestionant els drets de traducció d'autors estrangers i d'alguns autors espanyols, 

El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. L'any 2005 va ser investida doctora honoris causa per laUniversitat Autònoma de Barcelona i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi. Com a reconeixement a la seva tasca com a representant, va rebre dedicatòries a obres d'autors reconeguts com a Juan Marsé, Juan Carlos Onetti o Gabriel García Márquez, mentre que d'altres –com Max Aub, Manuel Vázquez Montalbán, José Donoso o Carles Barral– la van fer aparèixer com a personatge a alguna de les seves obres.

El mes de desembre de 2010 va vendre el seu arxiu personal al Ministeri de Cultura espanyol per 3 milions d'euros, amb la condició que l'arxiu es mantingués unificat. Els documents es van traslladar a Alcalá de Henares. Aquell mateix any va rebre el Premi Especial del Jurat dels Premis Internacionals Terenci Moix. 

Font/enllaç: Agència Balcells - Viquipèdia
Fotografia: El País
Article/post 1245 - Vols llegir? - volsllegir.cat

Comentaris