'ELS FILS DE L'ARANYA' DE MARGARIDA ARITZETA, UN NOU CAS PER LA INSPECTORA DELS MOSSOS MINA FUSTER

Ara fa tot just any, febrer del 2015, l’escriptora Margarida Aritzeta va reprendre el gènere de la novel.la negra amb la publicació de ‘L’amant xinès’ a través del segell editorial ‘Llibres del Delicte’. 
Aquest fet va suposar la seva recuperació com a escriptora dins d’aquesta categoria literària, després de prop de 10 anys de dedicant-se a altres tipus de literatura, com la juvenil. 
Durant la seva trajectòria Aritzeta ha publicat gairebé 40 novel·les, de les quals 6 títols corresponen a novel·la negra. Ara, febrer del 2016, publica una continuació amb ‘Els fils de l’aranya’.
VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -371-
Com a protagonista d’aquests nous arguments ‘negres’, Margarida Aritzeta va crear el personatge de la Mina Fuster, inspectora del Mossos d’Escuadra de la comissaria del Camp de Tarragona.
Recordem que Mina Fuster va aparèixer per primera vegada en el relat curt “L’assassinat de la venedora de cupons”, de l’antologia “Elles també maten”, com un personatge “modern” que trencava amb el perfil del protagonista masculí habitual en les novel·les negres.
En aquesta ocasió, Aritzeta es basa en un fet real sobre una estafa mitjançant xecs falsificats i desenvolupa una trama amb tres estafadors relacionats amb la investigació de Mina Fuster sobre la mort d’un home durant una partida de AirSoft, a més d’al·ludir al projecte d’oci Barcelona World, que va tractar en l’anterior lliurament.
L’autora completa la novel·la ‘Els fils de l’aranya’ amb una pluralitat de personatges de rerefons molt dispars, des del periodista Kàputx fins a l’advocada Tina o l’oprimida Marcel·la, encara que destaca la incorporació d’un policia en cadira de rodes, Pallarés, per tractar temes com la discriminació positiva o la personalitat de l’estafador Cordèlio.
ARGUMENT
En aquest nou volum de la sèrie literària protagonitzada per la inspectora Mina Fuster té que  investigar, entre falsificacions de xecs i altres negocis il·legals, tres estafadors amb diferents perspectives de futur mentre ella continua batallant amb una mare massa vella i rondinaire, amb un nuvi catxes que no sap si li acaba de funcionar, amb en Kàputx, el jutge Milans del Bosch, el sergent Serra i la resta del seu equip.
En Cordèlio és un estafador de baixa estofa. Acaba de partir peres amb el seu soci i la seva dona, la Tina, el fa fora de casa. No té on caure mort i deambula, brut i sense diners, per Tarragona, amenaçant amb xerrar tot el que sap si no li omplen les butxaques. En Cordèlio vigila la Tina, la segueix i l’assetja, fins que ella comença a tenir por. Però el seu exsoci no es vol arriscar i ha decidit fer-lo callar per sempre.
Poc després la inspectora Mina Fuster i el seu equip de la comissaria del Camp de Tarragona han d’investigar la mort d’un home durant una partida d’AirSoft. Podria ser en Cordèlio, perquè ningú no sap on para.

L’AUTORA
Margarida Aritzeta (Valls, Alt Camp, 1953). Estudia Magisteri a Tarragona i Història Moderna i Contemporània i Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, on fa el doctorat amb una tesi sobre el poeta i crític Josep Lleonart. Des del 1970, i durant tres anys, estudia Belles Arts a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona, però finalment es decideix per la carrera literària.

La seva primera obra publicada és un assaig: Carrasclet-Veciana (1979). El 1980 obté el premi Víctor Català de contes i narracions per Quan la pedra es torna fang a les mans, i el 1982 el Sant Joan de novel·la per Un febrer a la Pell. Des d’aleshores ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les, algunes de les quals adreçades al públic infantil i juvenil.

El 2013 rep el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil amb l’obra El vol de la papallona. També destaca com a autora de la novel·la negra i de ciència ficció.


MARGARIDA ARITZETA, ENTREVISTA AL ‘VOLS LLEGIR?’
L’escriptora va ser entrevistada en l’edició 17 de la onzena temporada del programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’ de Ràdio Nova i Ràdio Igualada, amb motiu de la publicació d’aquesta novetat editorial, el llibre ‘Els fils de l’aranya’, publicat per ‘Llibres del Delicte’. En aquest mateix article es pot escoltar el podcast d’aquesta entrevista:

Font/enllaç: Llibres del Delicte (editorial)
Article/post 1339 – Vols llegir? – volsllegir.cat

Comentaris