SANT JORDI 2016: ESCRIPTORS DE L'ANOIA

Tot està disposat per poder gaudir un any més de la Diada del llibre en aquest Sant Jordi 2016. I també ho estan els escriptors de l’Anoia. En els darrers mesos i setmanes s’han anat publicant diferents propostes de lectura amb l’objectiu de fer-se un lloc en les parades de les llibreries que estaran presents a bona part dels municipis anoiencs. 
VLLG? / SANT JORDI 2016
Us hem preparat una selecció de novetats, una mena de guia per presentar-vos aquestes novetats editorials d’autors de l’Anoia i que han protagonitzat el seu respectiu espai, tant en aquest portal -volsllegir.cat-, com també a través del programa d’actualitat literària ‘Vols llegir?’, que s’emet conjuntament per les emissores de Ràdio Nova de Vilanova del Camí i Ràdio Igualada. Preneu-ne doncs bona nota. Triar, escollir, comprar i llegir, és la ruta marcada per a cadascun d’aquests llibres ‘anoiencs’.  Bones lectures i bona Diada de Sant Jordi!

LA MERCERIA de Teresa Roig (Columna, 2015)

Nova proposta literària per l’escriptora igualadina resident a Barcelona,Teresa Roig. Es tracta de la seva sisena novel.la on fa un retrat fi dedigne d’una clàssica família catalana en un trepidant viatge a través de tres generacions. ‘La merceria’, títol per aquesta novetat editorial, és publicada per l’editorial Columna del Grup 62, i és a la venda des del passat 14 d’octubre del 2015. Disposa d’un total de 364 pàgines. Publicada en format paper i llibre electrònic.
ARGUMENT
A la Barcelona de principis del segle XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix a partir de llavors li canvia la vida per sempre; a ell i a les futures generacions, ja que gràcies a aquell gest altruista aconsegueix obrir el negoci familiar que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta, a part de ser motiu de felicitat i el principal escenari de la seva vida, també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps.

‘AQUESTA NIT NO PARLIS AMB NÍNGÚ!’ de Josep Sampere

L’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere va presentar el passat mes d’octubre del 2015 la seva nova novel·la, “Aquesta nit no parlis amb ningú!”, publicada per l’editorial Males herbes. Es tracte d’una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana. Combina la solvència narrativa de Stephen King i Richard Matheson, amb les atmosferes angoixants del millor cinema de terror japonès.
ARGUMENT
L’Òscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germà petit, l’Àngel, és un adolescent amb problemes d’angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d’ambdós es diu Eduard, i s’acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d’ells parlés amb ningú.

‘ANTOLOGIA DE LA POESIA IGUALADINA, DEL SEGLE XV AL XXI’ de LLEONARD DEL RIO

El poeta i rapsode igualadí Lleonard del Río ha estat el responsable d’elaborar aquest exhaustiu recull de totes les persones de la ciutat d’Igualada que al llarg d’aquests segles han editat algun poemari.
De cada autor, en Lleonard del Rio en fa un petit esbós biogràfic i un poema escollit. El llibre ‘Antologia de la poesia igualadina. Del segle XV al XXI’ ha estat editat per l’Ajuntament d’Igualada, i compta amb pròleg de Marc Castells, alcalde de la capital de l’Anoia i el regidor de Cultura, Pere Camps.
‘LA ROSER I LA FÀBRICA’
Però aquesta no es l’única novetat editorial que presenta aquest polifacètic autor. Recordem que Lleonard del Rio va presentar la tardor del 2015 un nou fruit del seu treball com a poeta i rapsode, ‘La Roser i la fàbrica’, un compendi de poemes que conformen una història senzilla. Un relat d’amor entre una noia, la Roser, i en Francesc, un empleat de fàbrica. L’autor ha sabut alternar amb encert el ritme frenètic de la feina quotidiana de l’obrer amb els moments de solaç dels dos joves.El llibre és publicat per ‘Parnass Edicions’. Pròleg de Josep Miserachs i Nadal, i amb il.lustracions de Jordi Llucià i Martí.
Lleonard del Rio, nascut a Igualada l’any 1942, és escriptor i periodista. Ha desenvolupat la seva carrera periodística en mitjans locals.

‘PECATS CAPITALS DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA’  d’Antoni Dalmau (Columna, 2015)

Pecats capitals de la Història de Catalunya és una col·lecció dedicada a narrar episodis de la història recent del nostre país a partir de les set faltes considerades tradicionalment com les més greus per l’Església catòlica: luxúria, gola, avarícia, peresa, ira, enveja i supèrbia.
En aquest primer volum, Antoni Dalmau recorre a fets històrics marcats pel pecat de la luxúria a través de conductes íntimes de personatges rellevants de la nostra Història, l’explicació d’espais públics o publicacions escrites vinculades o les vies de repressió oficials que han posat fre o han reprimit la pràctica del sexe de maneres diverses. El següent volum ha estat dedicat a l’avarícia.
L’AUTOR
Antoni Dalmau i Ribalta (Igualada, 1951) ha publicat fins ara més d’una quinzena de llibres, entre els quals les novel·les, El cor de l’espiral, Diari íntim d’un conseller d’Agricultura, Capsa de records, Terra d’oblit. El vell camí dels càtars (1997, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica), Naufragis quotidians iL’amor de lluny. També ha publicat l’assaig Cartes a un jove polític, Què pots fer pel teu país i estudis històrics com Una escapada al país dels càtars.

‘UN SALT AL BLAU’ de Josep Maria Solà

El passat mes de març, va tenir lloc la presentació del llibre ‘Un salt al blau’ de l’autor anoienc, Josep Maria Solà. El llibre publicat per l’editorial ‘Edicions de l’Albí’, dins de la col.lecció ‘Narrativa’, i disposa d’un total de 64 pàgines.
Una carta, una conferència i un naufragi en una ciutat septentrional (tres moments d’una única història que configura un jo narratiu en construcció) serveixen al narrador per capbussar-se en el seu passat i en els seus orígens més remots a fi de realitzar un viatge vertical —potser perquè el destí del viatge mai no és un lloc sinó una nova manera de veure les coses.
Alhora el llibre, pretén ser un homenatge als mestres (entenent mestre com aquell que ens allibera, tornant-nos a la realitat de nosaltres mateixos i de les coses) que ens han precedit i han gosat assenyalar-nos el camí.
L’AUTOR
Josep M” Solà és escriptor i activista cultural. Professor de llengua i literatura catalanes a l’INS Alexandre de Riquer de Calaf (Anoia). Llicenciat en Filologia Catalana (UB, 1984), obté el Diploma d’Estudis Avançats en Humanitats a la UPF (1999). Ha publicat la novel·la Llibre de les quatre metamorfosis (Columna, 1997: 1r premi Pere Calders de Literatura Catalana); l’assaig El somni de Grècia (Edicions de L’Albí, 2006); i el recull Històries de Calaf (L’Albí, 2008). Pertany al col·lectiu Narradors Centrals. És fundador i membre del consell de redacció de la Revista d’Igualada, on col·labora habitualment.

‘EL LLIBRE DE LA IAIA TONETA’

És irreverent, enginyosa, independentista, d’esquerres i del Barça. És la iaia Toneta, un personatge igualadí que va fer la seva aparició a Twitter el 2012 i que des de llavors ha seduït prop de 35.000 seguidors. Fanbooks del Grup 62 ha estat l’editorial que ha publicat aquesta curiosa proposta literària, ‘El llibre de la iaia Toneta, i altres xorrades del twister’ és disponible en format paper i electrònic.  A més, el llibre opta als premis La Llança de Sant Jordi d’Omnium Cultural.
EL LLIBRE DE LA IAIA TONETA, OPTA ALS PREMIS LA LLANÇA DE SANT JORDI
El llibre de la mediàtica tuitera de la ciutat d’Igualada està tenint una bona resposta per part dels lectors i fans de la Iaia Toneta. Tant és així que ‘El Llibre de la Iaia Toneta’ és candidata a assolir un dels premis La Llança que organitza Òmnium Cultural amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

‘EL MAR DE LES OMBRES’ de Joan Pinyol

Després de la reeixida “Ningú no mor“, Joan Pinyol retorna amb “El mar de les ombres”, una apassionant novel·la de misteri, crim i aventures ambientada en un vapor a principis del segle passat.
Editada per Onada Edicions, l’editorial que fa tres anys li va donar a conèixer “Ningú no mor”, l’escriptor capelladí Joan Pinyol publica “El mar de les ombres”, una novel·la ambientada al juliol de 1909 que narra les peripècies del Miquel, un jove capelladí que fuig de la mort segura a la Guerra del Marroc i s’embarca cap a la vida dalt del Reina Maria Cristina, un vapor de la companyia Transatlàntica que fa el trajecte Barcelona-Buenos Aires.
L’ARGUMENT
El Miquel té moltes ganes de viure, però l’obliguen a anar a la Guerra del Marroc. Som a l’estiu de 1909 i gràcies a l’Alba s’embarca en el Reina Maria Cristina, un vaixell que fa el trajecte Barcelona-Buenos Aires. Quan és a bord vol matar-lo el Kraus, un col·laborador de l’exèrcit amb un passat ple de víctimes innocents. Atrapada entre els límits físics de la nau i mentre es produeixen diversos assassinats, la vida del Miquel corre cada vegada més perill. Sort en tindrà, de la complicitat d’un mariner, de l’Alba i del seu avi cec, el Vicenç Brunet, un capità retirat de la Companyia Transatlàntica. Però la travessia dura més d’un mes i el Kraus, també amagat entre la tripulació, no s’aturarà fins que aconsegueixi el seu propòsit.
L’AUTOR
Joan Pinyol (Capellades, 1966) és escriptor i catedràtic d’Ensenyament Secundari. Aquest és el divuitè llibre que publica.

‘ESCOLES A LA FRONTERA’ de CARME JUNYENT

La lingüista masquefina Carme Junyent acaba de publicar ‘Escoles a la frontera’ (Eumo Editorial, 2016) , un llibre sense una definició clara que barreja el relat de viatges amb les històries locals amb el món de l’ensenyament com a fil conductor.
La publicació d’aquest llibre és una mena de crònica del viatge que va fer l’autora per la comarca preparant una investigació sobre els centres educatius. L’autora masquefina ofereix aquí un llibre que camina entre la crònica d’un viatge i la microhistòria local amb el tema de les escoles com a fil conductor.

‘ESTAFOLOGIA, LA CIÈNCIA DELS ESPAVILATS’ de Marc Peña

L’inspector en cap de la Policia Local de Vilanova del Camí, Marc Peña, ha definit una nova ciència: l’estafologia. El seu contingut és molt més antic: la picaresca i els enganys a petita escala. Peña ha posat èmfasi en la vessant didàctica de la seva feina des de fa més de 20 anys, a través de xerrades, escrits o col·laboracions en mitjans locals. Fa una dècada va començar a recopilar un conjunt de consells preventius que ara veuen la llum al llibre“Estafologia, la ciència dels espavilats” (Editorial Círculo Rojo, 2015) , un recull que espera serveixi d’ajuda per no caure en el parany de clàssiques i noves estafes.
Quan era cap de la Policia Local de Palafolls, feia un programa a l’emissora municipal de ràdio i va incorporar una secció que va batejar com “estafologia”, una paraula inventada que pretén “definir de manera global una activitat il·lícita que té molts matisos” però que serveix per agrupar l’actuació delictiva d’aquells que s’aprofiten dels demés. Marc Peña defensa que la forma de combatre  aquesta ciència dels espavilats “és amb informació, que és igual a prevenció”.
El llibre les classifica per escenaris on es solen cometre –comerços, habitatge, cotxe, carrer…- i fins i tot per èpoques de l’any, ja que algunes són pròpies de temporades concretes, com les vacances de Nadal o l’estiu. El consell bàsic, “davant el dubte, més val ser desconfiat”.

‘ARANSÍS I LA VALL D’ESPINES’ de Darius Solé

L’escriptor anoienc Darius Solé, que va debutar el 2013 amb la seva primera novel.la ‘De qui és aquesta maleta?’ (Editorial La Busca Edicions), presenta enguany una nova proposta narrativa històrica, ‘Aransís i la Vall d’Espines’ (autoedició, 2015), un projecte centrat en narrar el que hauria pogut passar durant el segle X d.C. a la Vall d’Aran.
Darius Solé ha invertit prop de tres anys en l’escriptura d’aquesta la seva segona novel.la, de fet ja l’estava escrivint al mateix moment que presentava el seu primer llibre. ‘Aransís i la Vall d’Espines’ està ambientada en l’any 1034, quan  Arnau Mir de Tost conquereix la vila d’Àger. Des d’Aransís, un enclavament amagat en una vall enorme, un exercit planifica i executa un atac que és, tan sols, el preàmbul de la conquesta de Catalunya a mans de la noblesa que assalta a sang i foc en nom del cristianisme.

‘MIG ADORMITS’ d’Oriol Solà

Divendres 1 d’abril  a la Biblioteca Central d’Igualada, va tenir lloc la presentació del conte titulat ‘Mig adormits’ , un llibre infantil que ha posat el punt de mira en l’hemiparèsia, una paràlisi parcial que castiga la part dreta o esquerra de les dues extremitats i que en dificulta el moviment, a partir de la història personal i real d’un noi que pateix aquesta malformació des del naixement.
L’escriptor Oriol Solà és l’autor d’aquest conte infantil que parla de l’hemiparèsia, una condició neurològica que afecta la meitat del cos. La història està basada en el cas real de l’igualadí Pol Makuri Redolad Garcia, que ha tingut cura del disseny del llibre. Les il·lustracions són obra de la també igualadina Elisabet Serra. A més, la impressió s’ha fet a Codorniu Arts Gràfiques S.L i el projecte compta amb el suport de Tuga, Grup Carles i de la Fundació María Agustí d’hemiparèsia infantil.
Article/post 1374 – Vols llegir? – volsllegir.cat

Comentaris