ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -273- BANDERA NEGRA

BANDERA NEGRA de Jordi Santasusagna
En poc menys de quatre anys, l'escriptor Jordi Santasusagna, nascut a Cardona l'any 1971, ha publicat quatre novel.les. Podem afirmar doncs que és tracte d'un fet 'excepcional' que un autor de 'terra endins' hagi estat tant productiu literàriament parlant. 

Repassem els títols publicats: el 2011, 'L'infern d'Alabastre' (Ed. Alrevés), un thriller situat a la seva Cardona natal. A la primavera del 2013 va arribar 'L'Aleman', una narració inquietant i sorprenent. I en aquest 2014, dues aportacions més: 'La lluna de Praga', un altre thriller a mig camí entre gènere juvenil i per adults, i ara 'Bandera Negra', novel.la que fa servir el setge de Cardona el 1711 com a marc històric per crear una ficció que podia haver estat real. 

El volsllegir.cat ha convidat a l'escriptor cardoní, Jordi Santasusagna, per què ens faci una descripció argumental d'aquesta novetat editorial, publicada per l'Editorial Gregal, a la venda des del passat 10 de març:

“La Bandera Negra s’hissa per comunicar a l’enemic  que ens defensarem a ultrança. No hi haurà rendició ni capitulació i d’aquí dins en sortirem lliures o morts”. 

L’exèrcit borbònic que assetjava el castell de Cardona se la va trobar un dia enarborada al capdamunt de la torre de l’homenatge de  la fortalesa i va saber que conquerir-la no seria tant fàcil com es pensaven.

Som a la tardor de 1711, en plena Guerra de Successió per la corona espanyola. L’exèrcit borbònic avança imparable per la Catalunya

Els cardonins han de fugir i abandonar les seves llars  al capricis de l’exèrcit més potent i ferotge del mon, però dues famílies, els Fàbrega i els Llobet, queden dividides. Els Llobet marxen amb temps a  una masia de la rodalia, però deixen al seu fill Simó lluitant amb el sometent i esperant l’arribada borbònica. Els Fàbrega, taverners, confien en que les muralles de la vila aconseguiran contenir la fúria de l’exèrcit de les Dues Corones, però acaben fugint a corre-cuita per refugiar-se al castell. A l’entrar-hi, però, se n’adonen que la seva filla Isabel no hi és.

La resistència, doncs, és l’essència d’aquesta  novel·la que fa servir el setge de Cardona al 1711 com a marc històric per crear una ficció que podia haver estat real. Però quan parlo de resistència no em refereixo només a la vessant militar de la guerra, si no que també vull mostrar l’altra banda, la que desconeixem, la que ignoren les cròniques oficials de l’època: la gent del poble. Els fusters, ferrers, i traginers que hi hauran de continuar vivint quan el setge s’acabi, tot veient que els exèrcits se’n van, triomfadors o derrotats, però que a ells els toca començar de zero.

-Jordi Santasusagna, escriptor, guionista i autor teatral-

JORDI SANTASUSAGNA A 'VOLS LLEGIR?' DE RÀDIO NOVA
L'escriptor Jordi Santasusagna va ser entrevistat en el programa de llibres de Ràdio Nova, 'Vols llegir?', durant l'emissió de l'espai radiofònic el dilluns 17 de març de 2014, amb motiu de la publicació d'aquest nou llibre, 'Bandera negra'. En aquest mateix article teniu la possibilitat d'escoltar el podcast amb l'entrevista: Article/post 1026 - Vols llegir? - Ràdio Nova


Comentaris