'ROSA DE CENDRA' DE PILAR RAHOLA, AMBIENTADA EN LA BARCELONA DE LA SETMANA TRÀGICA


VLLG? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -442-
'ROSA DE CENDRA' DE PILAR RAHOLA (Columna, 2017)
L’escriptora i periodista Pilar Rahola guanyadora del 37è premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la ‘Rosa de Cendra’,  ambientada en la Barcelona de la Setmana Tràgica. Amb aquesta obra literària, Rahola reprèn la història de la família protagonista del seu darrer llibre, ‘Mariona’, a principis del segle XX. 
La nova guanyadora del Premi Ramon Llull ha fet un ‘petit homenatge’ a la Barcelona de la Rosa de Foc, un temps convuls que a la novel·la culmina amb els fets de la Setmana Tràgica, i que la família de l’àvia Mariona viu ‘amb les contradiccions brutals’ de l’època. Pilar Rahola ha senyalat el seu interès en continuar relatant aquest temps a través de la mirada ‘de la gent normal’, de personatges petits que creixen ‘devorats per l’èpica del moment’.
‘Rosa de Cendra’ suposa el retorn de Rahola a l’editorial Planeta després d’una fructífera etapa a RBA-La Magrana, on havia aconseguit consolidar-se com a autora de no-ficció d’una gran popularitat -gràcies a títols com ‘La màscara del rei Artur’ (2010) i ‘La República Islàmica d’Espanya ‘(2011)- i havia tornat a la ficció amb ‘El carrer de l’Embut’ (2013) i ‘Mariona’ (2014).
L'ARGUMENT
L’Albert Corner i Espiga fa temps que va deixar enrere la guerra de Cuba. L’àvia Mariona li havia demanat que tornés viu i va complir la promesa. Però ja mai més no seria aquell soldat de lleva rebregat per la pobresa i la dissort, sinó un home nou, un supervivent. I amb l’instint de la supervivència va aconseguir acumular una fortuna, relacionar-se amb l’alta burgesia catalana i formar una família altiva i benestant.
Són moments efervescents i les guspires comencen a saltar. La Lliga Regionalista guanya les eleccions del 1901 sota el lideratge de Cambó i Prat de la Riba. Els monàrquics i els lerrouxistes s’organitzen i l’estat activa la reacció. Catalunya viu moments de pors i d’incerteses, però també de grans il·lusions i esperances. I la família de l’Albert viu les violentes contradiccions d’una època convulsa que desemboca en la Setmana Tràgica del 1909.
L'AUTORA
Pilar Rahola (Barcelona, 1958). És analista política a La Vanguardia, a 8 al dia amb Josep Cuní i a El món a RAC1. A més dels seus llibres d’assaig, el seu debut com a novel·lista va ser amb El carrer de l’embut (2013) i es va veure coronat per l’èxit de Mariona (2014), un dels llibres més venuts dels últims anys. Ha estat guardonada amb el Premio a la Mejor Articulista de Prensa, atorgat per l’Asociación Profesional Española de Informadores de Prensa, Radio y Televisión l’any 2007. També el 2010, amb el Premi Atlàntida, atorgat pels editors catalans, i el 2011 a Ginebra, amb el Morris Abram Human Rights Award, concedit per l’organització UN Watch, per la seva defensa de la dona a l’Islam i la seva lluita global pels drets humans.
Font/enllaç: Columna (Grup 62)
Article/post 1603 - Vols llegir? - volsllegir.cat

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada